Naša domačija ima dolgo tradicijo pridelave.
Že za čas Avstro-Ogrskega cesarstva smo bili poznani po predelavi sadja za “tolkec”- jabolčno vino in jabolk za ozimnico- starih avtohtonih vrst, bobovca, carjeviča, krivopeclja, ledrovk, kosmačev….
Ta tolkec so pili v Savinjski dolini kot zelo zdravo, poživljajočo pijačo in zelo dobro alternativo pivu!
Naša jabolka pa so romala, po celotnem cesarstvu od dunajskih dvorov, Pariza pa vse do Egipta!
Naši predniki so pili tolkec pri delu v kamnolomu, v lasti naše rodbine, iz čigar peska je posuta celotna trasa stare ceste iz Savinjske doline proti Ljubljani! Že v tistih časih smo pridelali preko 15.000 litrov okusnega tolkeca.
Nekje okoli leta 1990 je začela rasti ideja tudi o predelavi sadja v sadne sokove, ki smo jo s pomočjo mlajše generacije na kmetiji tudi uresničili!
Preko 16 let že predelujemo jabolka v sokove, tolkec pa smo zaradi preusmeritve v nealkoholne pijače opustili.
Zato preprosto pravimo- naj življenje zdravo teče!!!
Piti sokove iz 100 in več let starih sadnih dreves je pravo kulinarično popotovanje v čas cesarjev!
Nekaj, kar ne smete zamuditi!
Poskusite jih!!!
S spoštovanjem, Grčinovi